Dünyada Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Küresel sıcaklıktaki artışı sınırlayabilmek için dünya genelinde fosil yakıtları kullanmamak gerekir. Enerji piyasasındaki artan talepler yüzünden gelişmekte olan ülkeler ve gelişmesini tamamlayan ülkeler tükenebilen enerji kaynaklarından, tükenmeyen enerji kaynaklarına doğru geçiş yapmak zorunda kalmışlardır.
Şekilde görüldüğü gibi birinci enerji kaynağı olarak sınıflandırdığımız enerji kaynağı olarak Çin 4060, ABD 2240, Avrupa 1710, Hindistan 1540 Mtoe enerji kaynağına ihtiyaç duyduğu görülmektedir. Küresel artıştaki en büyük payı Asya’nın %65 payla enerji ihtiyacı belirlemektedir.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulamaları
Dünyadaki gelişmişliğini gelişmekte olan ülkelere göre bir adım daha ileri seviyeye götüren ülkeler uzun vadeli planlar yaparak, sınırlı enerji kaynaklarının yerini sınırsız enerji kaynaklarına bırakmak için teşvikleri arttırılarak bürokratik işlemleri azaltılmıştır.
Dünyadaki birincil enerji kaynaklarındaki artışları aşağıda şekilde görülmektedir. Şekilde gösterildiği gibi 2011 senesinden önce birinci sırada kömür, ikinci sırada doğalgaz, üçüncü sırada petrol, dördüncü sırada yenilenebilir enerji kaynakları ve beşinci sırada ise nükleer enerji olarak sıralayabiliriz. 2011 senesinden sonra birinci doğalgaz, ikinci yenilenebilir enerji kaynağı, üçüncü kömür, dördüncü petrol ve beşinci sırada ise nükleer enerji olarak sıralayabiliriz. Nükleer enerjinin geride kalmasının başlıca sebebi uluslararası alınması gereken güvenlik önlemleridir.
Güneş Enerji Santral Uygulamaları
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarındaki talebin hızla artması gelişmekte olan ülkelerin enerji ihtiyaçlarındaki artışla doğru orantılıdır. Şekilde vurgulandığı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji talebinin büyük çoğunluğunu rüzgâr ve hidro kaynaklarından sağlamaktadır. Avrupa, Japonya ve ABD rüzgâr ağırlığını korurken, Çin ve Hindistan’da ise hidro kaynağından elektrik üretme teknolojisi ağırlığını korumaktadır.
Yenilenebilir Kaynaklardan Elektrik Üretimindeki Artış
Hidro harici yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminin gelişimi 2035 yılına kadar iki katına çıkması beklenen mali desteklere bağımlıdır. Rüzgâr ve güneş enerjisinin sisteme ilavesinin piyasa yapısı ve maliyetler üzerinde etkileri olacaktır. Ülkelerin toplam enerji ihtiyaçlarına ve bu enerji ihtiyaçlarını hangi enerji kaynaklarından karşılandığına değinildi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyadaki durumu ve GES diğer enerji kaynaklarındaki artış oranları karşılaştırmaya çalıştık.